Flesweigeren: een compliment

Flesweigeren: een compliment

Flesweigeren door een baby rond de 10 weken is lastig: nét als je als moeder weer de deur uit wilt wil je kind alleen nog maar de borst. En natuurlijk zijn er allerlei trucs en tips in omloop om er iets aan te doen. Opvallend is dat verreweg de meeste van die tips uitgaan van een probleem bij de baby:

  • “Je baby snapt het niet”: “ga vingervoeden, ga borstvoeden met een tepelhoedje zodat je borst op de fles gaat lijken, maak een structuurhoesje voor de fles, gebruik een lepeltje etc”
  • “Je baby is koppig en werkt je tegen”: “geef de borst helemaal niet meer tot hij uit de fles heeft gedronken, als hij honger krijgt doet hij het wel”.

En stel nou dat er iets anders speelt? Stel nou dat je een leuk slim kind hebt dat best nieuwe dingen wil leren?
Rond 10 weken verdwijnt bij baby’s de zuigreflex. Dat betekent dat ze voor het eerst kunnen gaan kiezen of ze wel of niet gaan zuigen als er iets in hun mondje komt.
Als je iets bewust moet doen wat je onbewust (reflexmatig) deed, is dat lastig. Je moet ineens na gaan denken en oefenen. Als je wilt weten hoe dat voelt poets dan eens je tanden met je andere hand. Een baby moet dus leren. En moet willen leren.
Wat kun je doen?

  • Preventief oefenen, dus vanaf 4 weken regelmatig een fles geven is een goede start. Dat hoeft geen hele voeding te zijn: met 30 cc gekolfde melk kan je kind prima oefenen. Maar het is géén garantie dat je baby de fles blijft nemen.

Als je kind weigert of gaat rommelen wordt het zaak je kind de gelegenheid te geven prettig te leren:

  • Geef de fles niet bij honger, maar op ontspannen momenten waarin je kind bereid is te experimenteren.
  • Geef de fles als je zelf ook iets gaat drinken. Doe het voor.
  • Kies een gekleurde fles, liefst met handvatten, zodat je kind zelf mee kan doen. Jij houdt de fles vast, maar de handjes van je kind sturen mee.
  • Respecteer dat je kind de fles gaat verkennen: in het mondje, eruit, ernaar kijken, weer terug… Dat is leren. Laat merken hoe knap je je baby vindt.

Als je echt haast hebt met de fles aanleren omdat je bijvoorbeeld binnenkort aan het werk moet, ga dan eens juist weg rond voedingstijd en laat iemand anders de fles aanbieden. Niet wachten tot je kind honger heeft maar bijvoorbeeld een half uur eerder. Kom een uurtje later thuis en geef de borst gewoon met plezier, ongeacht of je kind wel of niet uit de fles gedronken heeft in je afwezigheid.

Neem de tijd om met je kind iets nieuws aan te leren. En vraag hulp als je merkt dat de spanning te hoog oploopt. Zonde om je plezier in borstvoeding te laten verstoren door gedoe met de fles toch? Flesweigeren is een compliment aan jou: je kind geniet zo van borstvoeding dat hij of zij even niet weet waarom die fles überhaupt nodig is. Leg het vriendelijk uit en geniet met en van je kind.