Klinkt goed maar waarom noem je het ‘vrij’?

Klinkt goed maar waarom noem je het ‘vrij’?

Een week vrij klinkt goed he. En zo staat het ook op mijn site, en mn facebook: ‘ik heb een week vakantie’. En echt, zo voelt het ook. Tot ik vandaag met een collega zit te overleggen. Die me op een gegeven moment schuin aankijkt en zegt ‘maar jij hebt helemaal geen vrij genomen, jij hebt een week vol ander werk gepland!’
Ze heeft een punt.
Ik heb ‘vrij’ genomen om klussen te doen waar ik ongestoord voor moet nadenken. Voorbereiden van meerdere lessen waaronder aan verpleegkundigen in opleiding, aan collega’s bij de SBL (over lezen van wetenschappelijk onderzoek, geweldig onderwerp!), aan contactpersonen van de VBN over Candida en Borstvoeding, op het ELACTAcongres in Athene. Invoeren van accreditatiepunten van lessen die ik al gegeven heb (tijdrovend rotklusje eerlijk gezegd). En dan is er de afronding van de jaarcijfers van 2015, onderhoud aan m’n website, twee boeken die ik nodig moet/wil/zal lezen (The Fourth Trimester en De Melkfabriek). Oh en trouwens m’n huis kan wel een voorjaarsschoonmaak gebruiken als ik toch een week niet werk.
En ongestoord nadenken is kostbaar. Want als er iemand belt met pijn, of met een huilend kind, of een mastitis, of zorgen over groei, dan gaat dat altijd voor. Mijn boekhouder heeft ‘m al door. Of ik nu alsjeblieft even mijn telefoon op stil zou willen zetten tot hij mijn btw-afdracht zou kunnen berekenen. Hij snapte dat er vast een moeder of wat met problemen tussendoor gekomen was, maar nú moest het echt van de belastingdienst.

Kortom, vrij heb ik niet. ‘Ach joh maakt niet uit hoe ik het noem’, zei ik. Daar was ze het niet mee eens, en ze heeft een punt. Want na deze week ben ik hopelijk tevreden maar ik heb inderdaad geen vrij gehad. Niet uitgeslapen, geen leeg hoofd, geen breisels gemaakt.
Maar wat heb ik dan wel?
Tijd.

Tijd om ongestoord te kunnen werken aan leuke klussen die meer vragen dan een uurtje hier of daar. Zodat ik de komende periode weer onbekommerd ‘ja natuurlijk’ kan zeggen als een moeder me vraagt of ik met haar wil kijken hoe het leuker kan. En zodat ik met plezier en goed voorbereid les kan gaan geven.
En op mijn klussenlijst voor deze week staat een extra klus: vakantie inplannen!