Meer over minder kosten

Bij de vergelijking in de kosten tussen kunstvoeding versus borstvoeding zijn nog wel de nodige kanttekeningen te maken.

Zo is er de kwaliteit van de melk: kunstvoeding is gemiddeld 20% duurder dan borstvoeding als ik  uitga van een gemiddelde prijs, dus met standaard zuigelingenvoeding meegerekend. Maar dat is een Fiat Panda met een Mercedes vergelijken.

Kunstvoeding wordt samengesteld met moedermelk als basis. En de reclame-claims zijn dat het origineel dicht benaderd wordt. ‘Benaderd’?  wellicht. ‘Dicht’ is te veel gezegd. Een informatieve inkijk in het belang van moedermelk is te vinden in de patentclaims van zuigelingenvoedingsfabrikanten. Daarin geven ze zelf onomstotelijk aan dat volgens hun kennis moedermelk bijzondere kwaliteiten heeft met grote invloed op de ontwikkeling van kinderen.

Kortom: Borstvoeding kan met gemak de vergelijking met speciale kunstvoeding doorstaan. En dan is een moeder die kunstvoeding geeft ondanks een BTW-verschil van 15% nog steeds 25% duurder uit.

En de overheid verliest dubbel geld. Want ze ‘missen’ niet alleen de BTW. In dit verhaal zijn de ziektekosten niet meegenomen.

En die zijn er echt meer bij kunstvoeding. Zowel voor moeders als voor kinderen. Helaas is kortgeleden de tekst van het Nationaal Kompas Volksgezondheid aangepast. In de vorige versie werd de mate van besparing in DALY’s weergeven. Nu is alleen nog sprake van duidelijke gezondheidseffecten.

Maar er is ook nog het RIVM rapport uit 2007 waarin staat dat  in Nederland op jaarbasis 10 miljoen euro bespaard wordt op zorgkosten als  85% van de moeders zou starten met borstvoeding geven, en als met 6 maanden nog 25% dat zou doen.

Redenen genoeg om borstvoeding naar 6% BTW te verlagen. Of kunstvoeding naar 21% op te krikken. En zeker redenen genoeg om niet te klagen dat begeleiding en hulp(middelen) bij borstvoeding duur zijn. Zelfs met die kosten, en ondanks die 15% meer belasting zijn moeder die zelf voeden goedkoper uit.