Ongewoon, voor één keer.

Ongewoon, voor één keer.

Mijn reactie op het onderzoek met de conclusie ‘ook te dik met borstvoeding vergroot kans op overgewicht’ was ongewoon. Ongewoon snel. Maar ook ongewoon onzorgvuldig. Namelijk zonder het oorspronkelijke onderzoeksartikel grondig gelezen te hebben zoals ik gewoonlijk eerst doe.
En van die ongewone aanpak kom ik nu al weer enigszins beschaamd terug. Want in het echt artikel zijn meer nuanceringen en betere definities gebruikt dan in de abstract. En dat had ik dus eerst moeten lezen. Dat had ik kunnen bedenken.

Waarom ben ik dan toch afgeweken van mijn gebruikelijke grondige aanpak?Voor een deel omdat het kon! Voor het eerst in 5 jaar spreek/schrijf ik niet meer namens de hele beroepsgroep maar namens mezelf. Myrte, lactatiekundige IBCLC. Niets meer niets minder. Dat geeft ruimte.

En voor een deel omdat ik in de dagelijkse praktijk zie hoe alle regels, protocollen, curves en ideeën over hoe het hoort te gaan ouders zorgen baart, en moeders klem zet. Vandaar dat ik  bij het lezen van de koppen dacht ‘oh nee niet nóg een zorg erbij graag!’.

Want met de huidige tendens tot volgen, meten, observeren, en ingrijpen bij afwijkingen van wat we als ‘normaal’ beschouwen liggen moeders en kinderen onder een vergrootglas.

  • Te langzame groei was altijd de focus. Past je kind wel in de curve, is je melk wel voldoende, leg je wel vaak genoeg aan, leg je goed genoeg aan, krijgt je kind voldoende achtermelk.
  • Toen kwam daar slaap bij. Slaapt ze al door? Wordt hij nog 2 x wakker? Dan is er iets mis. En slaapt ze wel door? Dan is er grotere kans op wiegendood.
  • En nu dus ook nog overgewicht. Ook bij borstvoeding. En dat is extra lastig. Want hoe beperk je een kind in hoeveelheid voeding als je niet ziet of kunt controleren wat hij drinkt? Wat als ze steeds om de borst vraagt?

Maar goed. Als inderdaad zou blijken dat te hard groeien op borstvoeding ook de kans op blijvend overgewicht vergroot zullen we er toch aanmoeten. En wordt het zaak om manieren te vinden om op een borst-, kind- en moedervriendelijke manier dan iets remmen.

Als. Want zoals de onderzoekers zelf ook aangeven: het is maar één onderzoek.
Ik ga het laten rusten. Uit pure persoonlijke professionele interesse ga ik proberen te achterhalen of de te dikke baby’s van 6 maanden dat ook al waren bij 3 maanden. En namens alle moeders van Nederland hoop ik dat dat niet zo is. Zodat ze in elk geval die eerste 3 maanden alleen maar de zorg hoeven hebben over voldoende groei. Dat is zorg genoeg.

ps Ik had mijn oorspronkelijke reactie kunnen verwijderen. Dat heb ik niet gedaan omdat deze al zo vaak gedeeld was.