Werk: er kan meer dan je denkt

Werk: er kan meer dan je denkt

De telefoon gaat. “Hallo, 3,5 maand geleden ben ik bij je geweest voor borstvoeding, en nu moet ik binnenkort gaan werken dus ik wil graag wat met je doornemen’. Ik denk te weten wat er gaat komen: vragen over afbouwen.

  • Dat kan volledig, maar kan ook deels zodat je de avond en nachtvoedingen wel de borst geeft, en de rest van de dag kunstvoeding
  • 1 voeding per 4 á 6 dagen afbouwen is een veilig tempo

‘Ik heb een drukke baan dus ik was niet van plan te gaan kolven, en ik heb ook geen kolf’. Je hebt wettelijk gezien dan wel recht op tijd en ruimte om af te kolven, dat betekent niet dat het in elke baan ook goed uitvoerbaar is.

Alleen dan neemt het gesprek een andere wending:
‘Maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om te stoppen met voeden, het gaat zo lekker nu. Ik gaf de afgelopen week één fles per dag en vond er niets aan.  Alleen heb ik geen kolfervaring en geen voorraad, en ik ga volgende week werken. Kan ik nog kiezen om door te voeden?’.

Ik verrast door de wending in het gesprek. Zij nog veel meer verrast: ze had nooit gedacht dat borstvoeding niet alleen gezond zou wezen maar ook nog zo leuk! Na de ‘inwerkperiode’ van de eerste 2 maanden had ze nu echt plezier in voeden. En vervolgens bleek kolven ook nog eens leefbaarder te kunnen dan ze had durven denken.

Een voorraad moedermelk is alleen nodig als je op je eerste werkdag(en) geen kunstvoeding wilt geven. En afkolven op werk kán 100% en op voedingstijden. Maar je kunt er ook voor kiezen om te kolven wanneer het past in jouw agenda. En als je niet voldoende kolft voor je kind kun je aanvullen met kunstvoeding. Of op je vrije dagen 1 x extra kolven en die melk inzetten.

Borstvoeding: Leuker kunnen we het maken, makkelijker ook. Zoek een mee-denker als je zelf vastloopt in goede alternatieven bedenken. Afbouwen kan altijd nog.