Waarom ik je wil zien

Regelmatig hopen moeders dat ik ze even kan helpen via email of telefoon, en soms zelfs via facebook. Dat kan ik niet.

Niet dat ik niet wil hoor, maar omdat het geen echte hulp zou zijn. Op afstand zou ik niet meer kunnen bieden dan standaard advies.
En als de standaard adviezen zouden helpen, dan had je geen verdere hulp nodig gehad. Want er zijn volop mensen die je daarmee op weg helpen: kraamzorg, verpleegkundigen, verloskundigen en consultatieubureau en natuurlijk je familie, vrienden en het internet.
Maar als al die suggesties en tips niet leiden tot plezierig en bevredigend borstvoeding geven (voor jou) en krijgen (voor je kind) dan heb je meer nodig. Dat is waar ik om de hoek kom kijken.Want soms is het niet voldoende dat borstvoeding er goed uitziet. Iedereen zegt dat het aanleggen er goed uitziet, en toch doet het pijn. Vergelijkbaar met schoenen kopen: ze kunnen er nóg zo mooi uitzien aan je voeten, als ze pijn doen zit er iets niet goed.

Je tepel en je vingertop lijken verrassend veel op elkaar: dezelfde maat en erg gevoelig. Vergelijk eens wat er gebeurt als je in je vingertop knijpt, en hoe het voelt als je iets verderop druk zet: veel minder gevoelig en een veel betere doorstroom.

afgeklemde vinger Afgeklemde vinger open

Twee milimeter maakt veel uit op een vingertop, en ook op je tepels.

 

Na een voeding zou je tepel er rond en normaal uit moeten zien. Als je een witte of vervormde tepels ziet als je baby loslaat is voeden (meestal) niet alleen onplezierig, maar is de melkstroom ook geremd. Wat kan bijdragen aan langdurige voedingen, een onrustige baby, pijnlijke tepels en een vergrote kans op borstontsteking.

Dus bedenk dat als standaard advies niet hielp, méér standaardadvies ook niet zal helpen: zoek dan naar iemand die met je mee kan kijken. Neem geen genoegen met gedoe en ongemak. Borstvoeding is de investering waard. En investeer dan niet in volhouden, uitzitten en doorbijten, maar investeer in jezelf en je kind.